De Weinschenker

Parelend bloemig met ronde tannines

De klant is Klootwijk
Nog een heerlijk wijntje met de geur van teer? Prettige feestdagen!

Prachtig bericht van Wouter Klootwijk in het Eindhovens Dagblad op 24 november 2015.

Wouter Klootwijk in het Eindhovens Dagblad op 24 november 2015 Het zou kunnen dat een gast in een restaurant de wijn terugstuurt. Omdat hij niet tevoren heeft gestudeerd op de wijnen van het huis. En dan nog. Argeloze wijndrinkers zouden alleen al om de omschrijvingen van smaak en geur van wijnen wegblijven.
Doodleuk wordt de geur van een veel geroemde Italiaanse wijn uit de omgeving van het plaatsje Barolo omschreven als 'geur van teer'. Prettige feestdagen. Maar waagt zo'n argeloze feestvierder het en reserveert hij voor het eindejaarsdiner, dan zou het kunnen:'Ober mag ik even, ik meen dat wij wijn hadden besteld. 'Ja mijnheer, een rosé van Chateau Canet. Maar dit is geen wijn, ober, dit is een explosie.'
Ik nam een slokje en had meteen mijn mond vol ontploffende frambozen.'Ik begrijp het mijnheer, u hebt van wijnen geen verstand. U had er beter eerst wat over kunnen lezen. Deze wijn doet dat. Wijnkenners spreken geheimtaal onder elkaar en wijnschrijvers leveren de uitdrukkingen die ze kunnen gebruiken. Ik heb er nooit eentje zien, of horen schateren, het is doodernstig gemeend. Wijnreligie. Noem je het humbug, dan ben je niet van het geloof en tel je niet mee.
Ik kocht trouwens een Barolo van 8 euro bij een stuntsuper en bevriende snobs over de vloer waren in alle staten van opwinding. Gewoon niet zeggen hoe je er aan komt, ook niet de lage prijs noemen en ontzag is je deel. Stinkduur is deze wijn die naar teer ruikt doorgaans.
Een verzendhuis bood me een Chateau Canet aan als buitenkansje. De tekstschrijver van het huis was aan het knallen geslagen: 'Een heerlijke rosé met een smaakexplosie van aardbei en framboos.' Zo vreemd. Daar heb je toch puddingsaus voor in een flesje? Uit een folder van een groothandelaar die aan eethuizen levert, haalt de ober van de wijnen het jargon waarmee hij aan tafel gasten kan imponeert.
Ik heb voor u, mevrouw, mijnheer, een wijn 'met een prachtige gelaagde smaak en geweldige diepgang'. Of deze; 'parelend, bloemig en onweerstaanbaar' of heeft u liever wijn 'met veel inhoud'? Dat kan ook met 'complexiteit en enorm veel smaak', of met 'veel structuur en ronde tannine.'
Tenslotte is er ook 'stuivende' wijn. Dan toch liever een explosie? Hele liter framboos/bessenwijn voor nog geen vier euro bij Albert Heijn, onderste schap. Daar zit alles in wat je maar verzinnen kunt aan woorden. En lekker mevrouw, mijnheer! Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker2004