De Weinschenker

Achteraan de concurentie

In De Tijd december 2003:
De Frankensekt Wertheimer Tauberklinge 2001

 Overzicht aanmerkingen, berichten, beschrijvingen Duitse wijnen en Duitse wijnhuizen

Steekwoorden:   Bollinger   Champagne   Chardonnay   Champenoise   C.I.V.C.      Krug  Kurhaus in Scheveningen   methode champenoise   methode classique   methode traditionelle   Moët&Chandon   Londen   Parijs   Dom Pérignon   pinot meunier   pinot noir   Reims   Ruinart   schuimwijn   cava   Champagne aan Zee   crémant   sekt   prosecco  

Heel wat heerlijke non-champagnes steken het origineel naar de kurk.
Negen feestelijke belletjeswijnen op een rij.
In de Champagne gaan ze schuimbekken als een belletjeswijn, die niet uit dit gebied ten oosten van Parijs komt, 'champagne' wordt genoemd. Een wijn mag namelijk alleen champagne heten als hij uit de buurt van Reims komt, afkomstig is van de 34.500 hectaren chardonnay, pinot noir en pinot meunier die daar zijn aangeplant en zijn tweede gisting op fles heeft ondergaan. Is dat niet het geval, dan is het geen champagne.
Het CIVC, de koepelorganisatie van champagneproducenten, beschermt de naam dan ook als een kip haar kuikens.
Want champagne staat voor kostbaar. Waar de 'Grandes Marques', oftewel de wereldberoemde huizen als Moët&Chandon, Krug, Charles Heidsieck, Bollinger en Ruinart voor hun basiscuvées rustig prijzen vanaf dertig euro kunnen rekenen, kan de producent van een gewone mousseux hoogstens de helft vragen. En dat willen ze in de Champagne graag zo houden.
In het verleden heeft menig advocaat te Reims een flesje van het schuimende nat open kunnen trekken na de zoveelste overwinning op een beunhaas die 'champagne' op het etiket van een schuimwijn had gekalkt.
De koepel heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat het begrip methode champenoise nu officieel verboden is. Mousseux uit andere streken of landen die op de champagne-manier gemaakt zijn, mogen op het etiket alleen nog gebruik maken de 'methode traditionelle' of de 'methode classique'.
En dat terwijl de Champagne welbeschouwd pronkt met andermans veren. Want in weerwil tot wat men ons vanuit Reims wil doen geloven, is de techniek van het champagnemaken helemaal niet bedacht door de monnik Dom Pérignon, maar nota bene aan de overzijde van Het Kanaal, door de Engelsen.
Er liggen documenten in Londen, gedateerd 17 december 1662, waaruit blijkt dat lokale wijnmakers gewone wijnen tot een extra gisting wisten te verleiden door er suiker bij te doen 'to make them drink brisk and sparkling'.
Aldus werd daar het prototype van d´ methode champenoise geboren, zes jaar vóór Dom Pérignon in de Champagne neerstreek, dertig jaar voordat de Fransen hun eerste champagne bottelden en zeventig jaar voordat de eerste steen van het oudste champagnehuis werd gelegd.
Maar ondanks dat blijven de champagneboeren op hun, historisch gezien onterechte, strepen staan.
Verleden maand nog adviseerde het CIVC zijn aangesloten leden om vooral het op 23 november in hè Kurhaus in Scheveningen gehouden evenement 'Champagne aan Zee' te boycotten. Reden: er zouden veel meer 'gewone' mousserende wijnen acte de présence geven dan echte champagnes. En al die aldaar aanwezige Franse crémants, Spaanse cavas, Duitse sekts, Italiaanse proseccos en Zuid-Afrikaanse vonkelwijnen zouden dan ten onrechte profiteren van die prachtige naam van De Enige Echte.
Maar of dat nu zo is? Want door al die rechtszaken, dreigementen en protectionistische maatregelen gaat beslist niet elke fles waar 'champagne' op staat ook lekker smaken. Integendeel zelfs.
Misschien bestaat er zelfs wel meer vieze champagne dan lekkere: nog steeds wordt de markt overspoeld met nare, zure zooi, gemaakt van onrijpe druiven van veel te jonge stokken. Spul waarmee het zelfs onverstandig is een schip te dopen, omdat dat schip dan weleens op de boeg zou kunnen gaan roesten.
Gelukkig zijn er dus bijzonder goede en bovendien betaalbare alternatieven voorhanden; veel champagneboeren zouden willen dat ze ze zo konden maken. Een aantal van de beste hebben we op een rii gezet.
Onder andere 8 beoordeelden deze van De Weinschenker:

Wertheimer Tauberklinge 2001 Extra Trocken Frankensekt Silvaner
Zelden zo'n mooie mousserende uit Duitsland geproefd. Een sekt uit Franken, waar de silvaner-druif zijn oorsprong vindt. Bloesemgeur, wat gist en rokerig. De smaak: rijpe appel, een sinaasappel-schilletje, heel fijne zuren, wat aards en geheimzinnig, amandeltjes, zeer complex.
Voor wie de aanblik van de 'Bocksbeutel' aankan: een aanrader. Ook weer zo'n grote verrassing tijdens champagne-blindproeverijen.

Helaas of met geweldig succes uitverkocht. De vervangers staan klaar.
Verkoopinformatie: 0499-477575. €16,91.
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker1203