De Weinschenker

Mosellandschap

De Riesling in de appellatie Mosel-Saar-Ruwer
van Wilfried Moselt en Louis Havaux

 Overzicht aanmerkingen, berichten, beschrijvingen Duitse wijnen en Duitse wijnhuizen

Wij vonden een bijdrage van Wilfried Moselt en Louis Havaux uit Belgie betreffende "Een oud Duits wijngebied - aangeplant op leisteen - in diepe valleien", dat wij graag aan onze bezoekers willen tonen.
De bijdrage is een typische beschrijving van "wijnkenners" uit BelgiŽ en Nederland. Zij ontdekken de Duitse wijnen altijd weer opnieuw! Maar aangezien alle facetten van een wijngebied aangetekend worden toch interessant.
De Riesling in de appellatie Mosel-Saar-Ruwer
M
et deze reportage zetten we onze ontdekking verder van prachtige steile landschappen waar uitzonderlijke rieslings in duizend en één stijlen het landschap sieren.
We proefden om en bij de 200 wijnen (2004 en 2005, verschillend qua stijl maar beiden excellent) die ons wisten te bekoren en geen enkele fout vertoonden.
De Duitse riesling staat momenteel op haar hoogtepunt. Sinds enkele jaren is ze een vaste waarde geworden, niet meer weg te denken uit het internationale wijnlandschap.

Ligging
D
eze appellatie ligt in het westelijk deel van Duitsland, tussen Frans-Luxemburgse grens en de Rijn, ongeveer op de 50' breedtegraad. Het wijngebied ligt enerzijds langsheen de Moezel, over een afstand van bijna 240 km, tussen de Franse grens en Koblenz, en anderzijds langsheen twee bijrivieren, de Saar en de Ruwer.
De drie rivieren zijn stevig ingeplant in het Rheinische Schiefergebergte. Dit is een Rijnlands leisteenmassief, die de valleien sterk domineert, en hen een zeer zacht microklimaat biedt.

Geschiedenis
E
r wordt hier reeds wijn verbouwd sedert de Romeinse overheersing. De Romeinen vermengden met de Keltische populatie en stichtten Trier in 17 voor Chr. - een stad die later één van de hoofdsteden van het Romeinse Rijk zou worden.
Overal vindt er men nog de overblijfselen van dit roemrijke verleden: villa's en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persmachines. Deze waren gebouwd aan de rand van de wijngaarden, die tot op vandaag aangeplant zijn op zeer steile, zuidelijk tot zuid-westelijk georiŽnteerde hellingen.

Terroir
D
eze bestaat vooral uit leisteen (vooral diepblauw tot grijze steen), die 50% van de oppervlakte beslaat. De leisteen is dominant in de wijngebieden van de Saar en de Ruwer, en langsheen de Moezel tussen Trier en Koblenz. In het lagere Moezelwijngebied vindt men naast leisteen ook zandsteen en kwarts. In het hoge Moezelgebied, ten zuidwesten van Trier, tussen de samenvloeiing van de Moezel en de Saar, en de Franse grens, treft men vooral kalk aan en rode mergel, een nogal gelijkaardige terroir als in de Champagnestreek.
moseltreppe Wijnbouw
H
et wijngebied is onderverdeeld in 6 sectoren, 20 collectieve wijnen (zoals de ZeIler Schwarze Katz of de Piesporter Michelsberg) en 524 individuele wijnen (zoals de Wehlener Sonnenuhr, de Ürziger Würzgarten of de Piesporter Goldtröpfchen).
Het grootste deel van de productie wordt gedefinieerd als Qualitätswein - ongeveer 92% in wit en 8% in rood en rosé. De zoete en likoreuze wijnen vertegenwoordigen ongeveer 60% van de productie, de droge en half-droge 40%. Het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer wordt in 2008 omgedoopt tot de naam Mosel.

Druivenrassen
D
e belangrijkste druif is de Riesling deze bezet bijna 60% van de totaliteit van de wijngaarden. In het Saargebied, is dit 78% en in het Ruwergebied 90%. De voorbije jaren steeg dit aantal nog.
De tweede meest aangeplante druif is de Müller- Thurgau, ook bekend onder de naam Rivaner (meer bepaald in Luxemburg). Het oude druivenras Elbling, afkomstig van het Latijnse Alba (wit), wordt enkel maar verbouwd in het Hoge Moezelwijngebied. Sedert een tiental jaar wordt hier ook de Pinot Blanc aangeplant.
In rood beslaan de zeer populaire Pinot Noir en Dornfelder bijna 9% van de streek.

Het succes dat de Duitse Riesling momenteel in de hele wereld kent (en dan vooral in de Verenigde Staten) remde de productie van rode wijn wat af. Herinneren we er nog aan dat het tussen 1930 en 1986 verboden was blauwe druiven aan te planten.

Sectoren van Qualitätswein
Burg Cochem
= Chateau Fort van Cochem (van Koblenz tot Zell);
Bernkastel (van Briedel tot Trier);
Ruwer (van Waldrach tot aan de Ruwer);
Saar (van Serrig tot Konz);
Obermosel/Haute Moselle (van Igel tot Palzem);
Moseltor = Poort van de Moezel (Sarrevallei: van Perl tot Nennig).

Cijfers
W
ijngebieden in 2006: 9 086 ha, in 2004: 9 128 ha, in 2000: 11 239 ha, in 1990: 12 304 ha op hellingen van meer dan 30%, die 43% van de totale oppervlakte vertegenwoordigen.
Productiehoeveelheden in 2005: 850 000 hl, in 2004: 973 000 hl, in 2003 : 840 000 hl, in 2002 : 1 026 000 hl.
Afzetmarkten: Interne markt (Duitsland) 60 à 65% van de jaarlijkse productie.
Export: 35 à 40% van de jaarlijkse productie.
Aantal producenten in 2005: 5 258 met een gemiddelde oppervlakte per producent van 1,7 ha.
Info: in Duitsland: Toerisme: (www.mosellandtouristik.de).
Wijnen: (www.msr-wein.de)
in BelgiŽ: Primal - Duitse Wijnen (Alain Jacobs): (primal@primal.be)

Koning Riesling en zijn rijk (Wilfried Moselt)
S
ommige Oostenrijkse wijnbouwers beweren dat de druif ontstond in de Wachau op de Donau, waar Ritzling de naam is van een kleine rivier en een dorp. De rivier bestaat nog, maar het dorp is reeds lang verdwenen. Waarheid dus of legende ?
De ware afkomst blijft dus nog verborgen in de duistere hoeken van de geschiedenis. De huidige schrijfwijze vinden we voor het eerst terug in een kruidenboek, dat in het Latijn geschreven werd door een zekere Hieronymus Bock in 1552. Het werd in het Duits vertaald in 1577 waar men kan lezen: de rieslings worden verbouwd op de Moezel, de Rijn en in het district van Worms.
De grote expansie van de Riesling kwam er in de 17e eeuw. In 1672 beval het Klooster van de Heilige Clara in Mayence de rode wijnstokken te rooien, ten voordele van 'het goede hout van de Rissling' en in 1787 gaf de keurvorst van Trier het bevel alle minderwaardige druivenrassen te rooien en te vervangen door de Riesling.
De Rieslings van de Rijn en de Moezel kennen een eerste hoogtepunt op het einde van de 19e eeuw. Ze werden toen in de hele wereld verkocht, en waren duurder dan de Bordeauxwijnen.

Enkele reistips:
T
rier: een bezoek aan de stad en de Porta Nigra
Hotel: Weinhaus Weis te Mertesdorf/Ruwertal: merkwaardige ontvangst.

Restaurants: Wein & Tafelhaus te Trittenheil (* Michelin) en Weinhaus Ayler Kupp te Ayl, met een onvergelijkbare wijnkaart, vol met juweeltjes uit het Saarwijngebied.

In de wijngebieden:
Domaine Maximin
(van en te) Grünhaus van de familie Von Schubert. 1000 jaar geschiedenis en een indrukwekkend gamma grote Rieslings.
Sektmanufaktur ST.Laurentius (Klaus Herres) te Leiwen (méthode traditionnelle)

Een groep jonge producenten te Leiwen (Leiwener jungwinzer) maakt een mooi gamma wijnen. Info bij één van de leden: J. Rosch
Weingut Karl Sonntag Nittel: klein en charmant wijngoed
vlakbij Luxemburg
(Weingut Karl Sonntag,
Apel et Mattuias Dostert).

Roman Niewodniczanski van Domaine Van Volxem En tot slot de kers op de taart:
Domaine Van Volxem van Roman Niewodniczanski. de revelatie te Wiltingen (Saar) die wijnen maakt van een zeer hoog niveau.
Hij vertelde ons:
De wijnstokken houden van de zon, maar ook van de schaduw van de wijnbouwer!

Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
ôDe Weinschenker06