De Weinschenker
dat kan dan gebeuren

Seks en alcohol

Zie voor meer artikelen: Wijn en gezondheid
Trefwoorden: acetaldehyde, alcopops, antioxidanten, antiverouderingselixer, badwater, Barking Dog, bierbad, bierschuim, blind date, Britse markt, chagrijnig, cosmetische effect, eiwitten, Duitsland, elixer, Extraverter, fiasco, Finse Nationale Instituut voor Volksgezondheid, Fysieke aantrekkelijkheid, geslachtsdrift, Grieken, haarverzorgingmiddel, heilmiddelen, hoesten, hop, huidcrème, kikker 'chock chock', levensgenieter, lichaamstaal, libido, Mexicaanse roodogige boomkikker, mout, Nederlandse overheid, orgasme, Potentie, rimpels, schoonheidseffecten, schorpioensteken, seksuele activiteit, seksuele contacten, Shakespeare, J.Snel, spraakwater, testosteron, vitaminen, vitamine E en C, voorlichtingscampagnes, voorspel, Wijn, witbier, zaadlozing, zuurpruim, zuurstofmoleculen

Seks en alcohol
'in het donker zijn alle katjes grauw', luidt het gezegde. Inderdaad lijkt het wel of de andere kunne aardiger, lieftalliger, interessanter aantrekkelijker en seksueel opwindender wordt als er wat glaasjes genuttigd zijn. Zo te zien vindt de onder dat ook,- dat belooft wat! In het algemeen wordt zo gedacht, dus het zou waar kunnen zijn. Maar of dat echt zo is, moet natuurlijk aan diepgaand onderzoek worden onderworpen.
TweeŽndertig mannen hadden als opdracht een afspraakje te maken met iemand van het andere geslacht. Er was óf geen alcohol in het spel óf twee of 4,5 drankjes. De bedoeling was een zo goed mogelijke indruk te maken op de tegenspeelster die als opdracht had zo min mogelijk bij te dragen aan de conversatie; zo wordt het spel immers ook in het dagelijks leven gespeeld.
Alcohol hielp geen zier, integendeel! Het contact verliep stukken stroever, zowel bij verlegen als niet-verlegen deelnemers. Het gesprek verliep horterig en stoterig, wat nog erger werd met meer alcohol. Een drankje was duidelijk geen spraakwater in deze situatie. Het contact werd een fiasco; dat vond niet alleen de tegenspeelster, maar ook de man.
Ook het oogcontact was veel minder met alcohol op. Een verklaring voor deze geheel onverwachte uitkomst was dat dat kwam door de laboratoriumachtige situatie die volstrekt anders was dan in het dagelijks leven. Daar wordt een drankje eveneens gebruikt om sociale en seksuele contacten te vergemakkelijken, maar wel in een situatie die daartoe geschikt is en met de verwachting dat ook de ander soortgelijke signalen afgeeft.
Natuurlijk is ook belangrijk dat deze contacten plaatsvinden in een intieme situatie, zoals een gezellige café, disco of sportgelegenheid waarin het contact der seksen niet bekeken wordt door een snoeshaan van buiten.

Extraverter  Wat dat betreft was het onderzoek onder psychologiestudenten levensechter. De studenten die elkaar vaag kenden, kregen ook als opdracht een afspraakje te maken met iemand van de andere sekse (een 'blind date'). Ze kregen daar 15 minuten voor. Als 'hulpmiddel' daarbij kon men kiezen uit een alcoholisch drankje of een glas fris. Wat het geheel levensechter maakte, was dat de proefpersonen niet werden geobserveerd door de onderzoekers.
Na afloop werd schriftelijk gevraagd wat ze van de partner vonden en wat ze dachten over hoe de partner over hen dacht. De verwachtingen die de studenten van te voren al hadden over het effect van alcohol, bepaalden voor welk natje werd gekozen: bij positieve verwachtingen voor alcohol, bij negatieve verwachtingen niet.
Het bleek verder dat vrouwen voor alcohol kozen als ze hun partner aardig vonden. De mannen van wie de partner tijdens de zitting alcohol gebruikte, namen daardoor aan dat de partner hen aardig vond. Als beiden alcohol namen, dan vonden ze elkaar extraverter, hoewel ze niet dachten dat ze zelf als opener beoordeeld werden.
Dit onderzoek, uit het leven gegrepen, liet inderdaad zien dat alcohol inderdaad een nuttig sociaal smeermiddel is in situaties met een seksuele lading.

Potentie  Vooral rode wijn is op dit terrein favoriet, niet zozeer vanwege de warmte en de rode koontjes die het kan oproepen, maar veel meer omdat wijn met romantiek geassocieerd wordt en omdat wijn naar verluidt de seksuele potentie weet op te krikken. Dit is overigens een niet duidelijk aangetoonde werking, maar de associatie met seksuele activiteiten wordt wel meer gemaakt bij alcoholische drankjes.
Toen in Engeland 'alcopops' op de markt werden gebracht -de limonadeachtige, mierzoete drankjes met minstens 5 procent alcohol- was één daarvan 'Barking Dog', een tequila-citrusmix. Op het etiket zegt een kwakende kikker'chock chock' en dat is, zo luidt de tekst op het etiket, 'de paarroep van de mannelijke Mexicaanse roodogige boomkikker als hij op de rug van het vrouwtje zit'. Het had net zo goed, m'n rug op' kunnen zijn, de lokkreet van het vrouwtje. Toch, het blijft buiten kijf, een drankje creŽert vaak een intieme, vertrouwelijke sfeer; met een drupje erbij krijgt de sfeer gemakkelijk iets erotisch.
Als het effect van alcohol op de libido wordt samengevat, dan blijkt bij de vrouw een kleine hoeveelheid alcohol meer plezier bij het voorspel te geven, meer gevoelens van warmte en een beter orgasme. Naarmate meer gebruikt wordt, blijft de wens bestaan, maar neemt de kwaliteit van de seksuele activiteit echter af.
Bij Finnen gaat het blijkbaar anders. Volgens het Finse Nationale Instituut voor Volksgezondheid wordt de libido van de vrouw vergroot bij toenemend alcoholgebruik. Hoe meer ze drinkt, hoe meer zin ze krijgt. Terwijl bij mannen de alcohol het testosteron verlaagt, wordt dit bij de vrouw juist verhoogd. Dit zou kunnen verklaren waarom de geslachtsdrift bij de man met alcohol al gauw wat minder wordt.
Een kleine hoeveelheid alcohol geeft nog een verhoogde potentie, tegelijkertijd een verhoogde kans op voortijdige zaadlozing; bij meer alcohol vergen de seksuele activiteiten meer tijd en verlopen ze minder soepel, om bij veel alcohol echt problemen te geven. Wat hierbij voor iemand weinig, meer of veel betekent, is niet duidelijk.
Emotionele remmingen vallen door alcohol inderdaad weg, maar bij overmatig gebruik gaat de potentie hollend achteruit.
Shakespeare zei over alcohol al heel duidelijk: 'It provokes the desire, but it takes away the performance'. Veel geschreeuw (chock, chock), weinig wol!

Fysieke aantrekkelijkheid  Er goed uitzien kan helpen in het contact met anderen, vooral met het andere geslacht. Ook de lichaamstaal spreekt een woordje mee. Een zuurpruim die chagrijnig is, straalt dat ook uit en verzuurt zijn omgeving. Omgekeerd, mensen die goed in hun vel zitten en een leefstijl hebben waarin plezier een belangrijke plaats inneemt, stralen dat ook uit: ze zien er beter uit, misschien zelfs wat jonger, ze lijken verdorie wel een betere huid te hebben, minder rimpels en glanzender haar.
Het kan niet anders, dat moeten plezierdrinkers zijn, ook zij hebben die plezierige en positieve uitstraling. Maar is het nou echt de alcohol, die het 'm doet of al die andere fantastische stofjes die in een drankje zitten, of is het eerder hun plezier dat zorgt voor dit cosmetische effect? Het toedichten van schoonheidseffecten aan alcoholische drankjes is niet van vandaag maar gebeurde al bij de oude Grieken. Vrouwen baadden zich in bierschuim en er werden bierbevattende heilmiddelen gebruikt tegen hoesten en schorpioensteken.
Ook nu nog kan in Duitsland een bierbad genomen worden door een bierachtig elixer aan het badwater (geen badbier) van 35 graden Celsius toe te voegen. Maar wees eens eerlijk, zijn de 'gerechten' om van een droge of vette huid een gezonde huid te maken eigenlijk geen flauwekul? Een door elkaar gehusseld mengsel van een theelepeltje witbier en wat andere ingrediŽnten zou als een maskertje wonderen voor een droge huid verrichten. En weerspiegelt het verblindende effect van bier als haarverzorgingmiddel niet veel eerder de plezierige inborst van de levensgenieter? Ongetwijfeld, de rijke inhoud van bier aan vitaminen, antioxidanten en de werkzame bestanddelen van hop en mout kunnen mogelijk een bijdrage leveren aan een fraai uiterlijk. Maar is het niet simpeler, lekkerder en goedkoper om met huid en haar te genieten van bier in plaats van het kostelijke nat te verspillen aan dit soort mooidoenerij?

Wijn  Wat voor bier geldt, geldt ook voor wijn! Een Franse wijnboer wist uit druiven een antiverouderingselixer te destilleren dat op de huid aangebracht -uiteraard in een dikke laag- de huid jonger doet lijken omdat het rimpels zou wegnemen. De werking zou door de antioxidanten tientallen malen sterker zijn dan vitamine E en C. Het extract is als huidcrème op de Britse markt gebracht.
Ook hier geldt, en wel letterlijk: bescheidenheid siert de mens. Onmatig alcoholgebruik zou tot een slechte huid leiden. Dit zou komen doordat acetaldehyde, het afbraakproduct van alcohol, niet snel genoeg wordt afgebroken en daardoor bijdraagt tot de aanmaak van agressieve zuurstofmoleculen. Deze tasten eiwitten in de huid aan, wat leidt tot rimpels en verlies van elasticiteit van de huid.
Is het niet ironisch dat de Nederlandse overheid om jongeren van alcoholische (mix)dranken af te houden overweegt in voorlichtingscampagnes de boodschap op te nemen dat men er lelijk en dik van wordt? Er zou dan bij gezet moeten worden: alleen bij overmatig gebruik! Laten we ons niet dik maken, maar genieten van ons glaasje. Proost! J.Snel 2002 Alcohol nuchter bekeken
j.snel
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
ôDe Weinschenker1203