De Weinschenker
Zum Wohle
    Proeverijen van De Weinschenker


Zum Wohle
   "Wijn-Proeven" alleen of tot 8 personen.
   Gezellig thuis bij De Weinschenkers in Breugel

Zum Wohle
   "Wijn-Proeven" met groepen (wijn)liefhebbers met of zonder buffet
   in gezellige ambiance b.v. bij Qu4tre Bras in Best



Wijnfeesten in Duitsland te zoeken in de agenda van het Duitse Wijn Instituut: januari; februari; maart; april; mei; juni; juli; augustus; september; oktober; november en december
  • Aanspreken van de wijn of Nederlandse-Wijn
  • Beoordelings-Termen Johnson 1982
  • Beschrijving descriptief wijnproeven met formulieren
  • Broadbent-Johnson Systeem (Johnson)
  • Johnson Systeem II  Een zeer radicale manier een goede wijn te vinden
  • Buxbaumsysteem
  • Decanteren
  • De kunst van het wijndrinken
  • Die Kunst des Verkostens
  • Matig wijndrinken is bewust genieten (W.Saez van Eerd)
  • Over wijn weten te spreken
  • Proeven van wijn
  • Thuis Proeven van het Wijn Informatie Centrum (WIC) Den Haag
    1. Kaas & wijn
    2. Inwerking van zuurstof
    3. Er valt tegenwoordig zo veel aan een wijn te corrigeren, dat dramatisch slechte jaren voltooid verleden tijd zijn.
    4. Oogstjaren
    5. Hoe lang bewaren? Welke wijn?
    6. Durf te experimenteren
    7. Glazen
    8. Tips voor een collectie
    9. Problemen Wijn is een levend product
    10. Wijn aan tafel
  • Karafferen en decanteren
  • Verkostungsmanie: een wel opmerkelijk proeverij-verslag
  • Voorbeeld - proeverij van een wijnclub met 4 / 8 wijnen
  • Enkele bloemrijke uitdrukkingen
  • Weinschenker Kelderboek (Formulier)
  • Wijntemperaturen I
  • Wijntemperaturen II
  • Proefpagina 2   Proefpagina 3   Proefpagina 4   Proefpagina 5   Proefpagina 6   Proefpagina 7
    Een radicale manier om een goede wijn te vinden: Het Johnsonsystem II
    Een wijngebed van een wijnliefhebber: Wijngebed

    Proeven tijdens de beurs in Houten september 2006


    Het vat van De Weinschenker "Wijn-Proeven" tot en met 8 personen.   geheel gratis.
    Minstens 6 soorten wijn in overleg
    (naar eigen wensen) zonder koopverplichting!
    Aan de van den Elsenstraat 12A te Son en Breugel
    Afspreken? Bellen? 0499-577575
    of mail: weinschenker@upcmail.nl

    PS: AUB. niet zonder afspraak aankomen!!!
    Wij, De Weinschenkers zijn veel onderweg naar klanditie
    of de kelder aan het leegruimen

    Speciale ambiance proef locatie te Best (Qu4tre Bras)

    01 januar t/m 31 december "Proeven" met meer dan 8 personen'
    In speciale "ambiance" proeflocatie te Best (Qu4tre Bras)
    of andere gewenste locatie in Nederland:
    Combinatie van proeverij (deelneming van b.v. 25 personen) met minstens 17 wijnen! én een rijk "Brabants buffet" zijn de kosten per persoon 31,40 € met vooruitbetaling van 20 € per persoon = 500 €.
    (Dit in verband met verstek laten gaan van een groep zonder afmelding!)
    Bij bestellingen van wijn uit het assortiment van De Weinschenker in de totale waarde van minstens 3500 € worden 21.40 € in mindering gebracht per persoon.
    Bij bestellingen in totaal boven de 4500 € worden de kosten geheel geretourneerd.
    Een wijnproeverij waar geen verkoop zal plaats vinden een volgende prijsinducatie:
    Aantal deelnemers (proevers):  15
    Zaalhuur:  120,00 € + Buffet p.p. 17,50 €:  262,50 €
    + Wijnen 14 x 8,00 €:  112,00 € +  180,00 € onkosten spreker en begeleiding.
    Proeverij compleet voor 15 personen 674,50 €
    !!!
    Defenitieve toezegging na ontvangst van het factuurbedrag.
    Meer details, zoals van het zeer uitgebreide buffet en een lijst van de te proeven wijnen (ook in overleg) worden verstrekt bij positieve reactie.
    Afspreken? Bellen? Kies 0499-477575
    of mail: weinschenker@upcmail.nl

    Over wijn weten te spreken in Frankrijk betekent: het analyseren van de gewaarwordingen bij het drinken van de wijn en gebruik maken van de juiste termen. Broadbent-Johnson Systeem (Johnson)
    (Zie ook de heel uitgebreide beschrijving van Broabent-Jonson)
    Hier volgen enige bepalende woorden:

    Over de algemene samenstelling van de wijn

    goed: krachtig, stevig, sappig, pittig, vol, olieachtig, elegant, vlezig, fluwelig, tot het eind toe eerlijk, teder en opwekkend.
    slecht: licht, arm, hol, dun, schraal, mager, bloedarm, dik, wrang, scherp, onevenwichtig, zwaar.
    Over de kleur (robe)

    goed: mooi, helder, stralend, weelderig, fonkelend, robijnrood, amberkleurig, purper.
    slecht: verdacht, verlept, verschaald, dof.
    Over het wijngehalte (alcoholgehalte)
    goed: levendig, gespierd, edel, krachtig, koppig.
    slecht: week, plat, licht, koud, dik.
    Over het suikergehalte
    goed: droog, halfdroog of zoet, zacht, likeurachtig, zoet, zalvend, zijdeachtig.
    slecht: hard, dik, zoetig.
    Over de geur of aroma
    goed: geurig, fruitig, fijn, met een mooi bouquet, «du nez», kruidig.
    slecht: plat, kurkachtig, branderig, naar het fust smakend.
    Enkele bloemrijke uitdrukkingen:
    De uitdrukking "Een wijn die liefde heeft" wordt in Bourgondië gebezigd om een grote, vurige, geurige, temperamentvolle wijn aan te duiden. "Een wijn ontplooit zich in de mond als een pauw zijn staart" wanneer er sprake is van een fijne, soepele, zachte wijn zoals een grote Sauternes.
    Maar... "Een wijn die zijn muts of hoed over zijn oren trekt" is een wijn die achteruit gaat, versleten en vermoeid is, die zijn goede eigenschappen verloren heeft en in verval raakt. Alle Franse wijnen noden tot drinken. (1976 Sopexa)
    (aan deze laatste aanmerking kunt u vaststellen, dat dit stukje over ‘wijnaanspreken’ niet van De Weinschenker is)


    De Kunst van het wijndrinken of "Hoe drinkt men wijn?"
    Wijnproeven:  M
    en kan de eigenschappen van een wijn het beste op hun waarde schatten wanneer men de kunst van het proeven verstaat. Er wordt beroep gedaan op drie zintuigen : het gezicht, de geur en de smaak.

    de wijn bekijken
    Het gezicht:
    D
    e wijnproever bekijkt de kleur van de wijn.
    Licht of donkergeel met goudkleurige of groenachtige nuances voor witte wijnen.
    Licht of donkerrood met een nuancering tussen robijn en granaatrood voor rode wijnen.
    Licht rood, rosé voor roséwijnen.

    Om het uiterlijk beter te kunnen beoordelen, dient men de wijn een zeer helder kleurloos glas te schenken.
    In een glas van geslepen kristal komen kleur en gloed van de wijn volkomen tot hun recht.

    reuken aan de wijn
    De geur:  Hij keurt het bouquet van de wijn, welke stevig, delicaat of fris kan zijn.
    Volle rijke wijnen zullen stevig van geur zijn.
    Soms zal de geur vruchten of bloemen voor de geest halen.



    Om de geur beter tot uiting te laten komen, mag het glas slechts halfvol geschonken worden en laat men de wijn eerst langs de binnenwand van het glas draaien om het bouquet los te maken.

    smaken van de wijn
    De smaak:
    D
    eze kan verschillen al naar herkomst, grondsoort, ras, leeftijd en bereiding.
    Tong en gehemelte geven de nasmaak: sommige wijnen zijn fruitig, anderen karakterloos of "court", wrang of fluwelig, enz.


    Niet roken tijdens wijnproeven.
    Wijntemperaturen
    • Witte en rosé-wijnen moeten koel geserveerd worden, maar nooit ijskoud (tussen 6° en 12° voor droge wijnen). Gebruik nooit ijs bij de wijn.
    • Likeurwijnen mogen nog koeler geserveerd worden.
    • Mousserende wijnen en champagne worden licht gekoeld geserveerd.De fles wordt enkele uren voordat hij geschonken wordt in een ijsemmer gedompeld. Gebruik de koelkast slechts met de nodige voorzichtigheid.
    • Rode wijnen worden gechambreerd geserveerd. D.w.z. dat de wijnen op kamertemperatuur worden gebracht, tussen 15° en 18°).
      Zet de flessen gedurende 1 á 2 dagen rechtop in de kamer.
      Beaujolais en Bourgueil primeur wijnen moeten echter op keldertemperatuur (10°) genoten worden.
    • Verwarm nooit de flessen.
    Serveertemperatuur: Als een wijn te warm wordt geserveerd, kan hij log of wee overkomen. Is hij te koud, dan blijven er aroma's verstopt. De serveertemperatuur beďnvloedt zowel de geur als de smaak. Maar wat is de juiste temperatuur? De één drinkt z'n wijn namelijk graag aan de koele kant en de ander heeft 'm liever iets warmer.
    Ook het moment waarop de wijn geschonken wordt, heeft invloed op hoe warm of koud de wijn mag zijn. Daarom geven wij een 'ongeveer'-advies. Zit de wijn in de buurt van de aanbevolen serveertemperatuur, dan komt hij met al z'n aroma's absoluut tot z'n recht.
    Op kamertemperatuur  Voor rode wijn geldt in het algemeen dat hij op kamertemperatuur geserveerd moet worden. Nu is kamertemperatuur een ruim begrip voor de serveertemperatuur. Houd als richtlijn een koele kamer aan, dat wil zeggen 17 à 18 °C. Rode wijn kunt u 't beste in een koele kamer op temperatuur laten komen. Zet de wijn niet naast de verwarming, hij wordt dan echt te warm. Is de rode wijn te warm geworden? Een kwartier in de koelkast doet wonderen.
    Snel op de juiste temperatuur  Witte wijn wordt gekoeld geschonken. De serveertemperatuur ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 5 à 12 °C. Wijn koelt u niet het snelst, maar wel het makkelijkst in de koelkast. Als u de fles vanuit de kast in de koelkast legt, is de wijn na één à anderhalf uur op zo'n 10 °C. Wilt u de wijn liever iets kouder serveren, laat hem dan nog minstens een uur liggen. Wijn koelt u het snelst in een (koel)emmer met water en ijsblokjes. Water met ijsblokjes geleidt de koude beter dan alleen ijsblokjes. In een kwartier tijd is de temperatuur naar zo'n 12 °C gedaald. Ook Rapid Ice is een handig hulpje bij het koelen. Het is een soort ijspakking die u om de fles schuift. Rapid Ice bewaart u als plat pakje in het vriesvak.
    Op temperatuur houden  Vooral in lekker warme kamers is goed gekoelde wijn in een mum van tijd te warm. Zet u de fles niet terug in de koelkast? Plaats de fles dan in een emmer met water en vijf ijsblokjes. Vijf blokjes zijn voldoende om de wijn koel te houden, als u hem kouder wilt maken heeft u het dubbele aantal blokjes nodig. Om er zeker van te zijn dat witte wijn in het glas niet te snel warm wordt, kunt u de glazen voorkoelen. Zet ze een half uur voor gebruik in de koelkast of in het vriesvak. De temperatuur van de wijn zal in het koude glas nog iets dalen.

    Serveertemperatuur rode wijn
  • Rosé 8 à 10 °C Twee uur in de koelkast
  • Licht en fruitig 14 à 16 °C (Beaujolais, Gamay, Valpolicella)
  • Vol, fruitig, krachtig 16 à 17 °C (Bourgogne, Rhône)
  • Licht en fruitig 14 à 16 °C (Beaujolais, Gamay, Valpolicella)
  • Zoet 16 à 18 °C (Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Port, Banyuls)
  • Serveertemperatuur witte wijn
    a. Mousserende wijn
    • Droog (brut)8 à 10 °C twee uur in de koelkast
    • Licht zoet (demi-sec)5 à 7 °C drie uur in de koelkast
    b. Stille wijn
    • Strakdroog 8 à 10 °C twee uur in de koelkast (Riesling, Silvaner, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Weissburgunder, Rivaner, Muscadet, Soave, sherry fino)
    • Droog en fruitig 9 à 11 °C Anderhalf uur in de koelkast ( Kerner, Scheurebe, Müller Thurgau, Sauvignon, Pinot Blanc)
    • Droog, vol, krachtig, kruidig 10 à 12 °C anderhalf uur in de koelkast (Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer)
    • Zoet 10 à 12 °C anderhalf uur in de koelkast (Eiswein, Sauternes, Muscat de Beaumes-de-Venise,Riesling Auslese

    Najaar aan de Moezel
    Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
    Wijn-Flessenpost naar De Weinschenker
    ™De Weinschenker2004