De Weinschenker
proeven ruiken kijken of!

Proefpagina 7

Proefpagina 1   Proefpagina 2   Proefpagina 3   Proefpagina 5   Proefpagina 6   Proefpagina 7

Een radicale manier om een goede wijn te vinden: Het Johnsonsystem II
Een wijngebed van een wijnliefhebber: Wijngebed
Aanspreken van de wijn
Weinschenker Kelderboek (Formulier)

Aanspreken van de wijn
of Nederlandse - Wijn - Beoordelings – Termen
Johnson 1982
Keuren van de wijn volgens Johnson II
De Kleur
De Geur
De Smaak
De Afdronk
Steekwoorden:

De Kleur kijken De Kleur
- De kleur van de wijn aan de rand van het glas tegen een witte achtergrond geeft de proever een eerste aanwijzing.
- Is de wijn helder? Heeft hij het purperkleurig rood van de jeugd of het steenrood van de rijpe ouderdom?
- Grote wijnen vertonen een opvallend diepe en krachtige kleur.
- Is een witte wijn glashelder met een jeugdig groene weerschijn of verraadt hij zijn leeftijd door een gouden glans?

beslagen - niet geheel helder
bewolkt - niet geheel helder
briljant - helder flonkerend
gemaderiseerd – bruinachtige kleur, veroorzaakt door oxidatie; komt vaak voor bij oude witte wijnen. Een lichte maderisatie kan soms voor een grote witte wijn een zekere charme hebben, maar meestal is het een slecht teken
gris - lett. "grijs" kleur van zeer lichte, bijna witte rosé wijnen
geuil de perdrix - lett. "patrijzenoog" flonkerend helderrode kleur van wijnen tussen rood en rosé in
pale - lett. "bleek" Engelse term voor lichtgekleurde sherry
pelure d'oignon - lett. "uienschil" bruinroze kleur die vaak voorkomt bij wat oudere roséwijnen
robe - lett. "kleed" gebruikelijke term voor kleur
ruby - lett. "robijnrood" Engelse aanduiding voor een bepaald type helderrode jonge port
tawny - lett. "taankleurig" Engelse aanduiding voor een bepaald type op fust gerijpte en daardoor bruinrood geworden rode port

De Geur opsnuiven De Geur
- Het bouquet zegt over een wijn bijna alles en voor de proever is de eerste indruk het belangrijkst.
- Is er een "onechte" of "verkeerde" nuance?
- Geurt bij naar verse druiven of heeft hij op fles een gecompliceerd bouquet ontwikkeld?
- Van welk druivenras is hij afkomstig (riesling, pinot, muscat, cabernet)?

aroma - kruidige geur, vooral eigen aan zware wijnen
bloemig - lett. "bloemengeurig" Duitse term voor rijke bloemengeur die vooral rieslingwijnen kunnen hebben
bouquet - zeer subtiele en vluchtige geur, die kwaliteitswijnen verwerven door rijping op fles; het bouquet maakt zich los in het glas en wordt zowel door reuk- als smaakorganen waar genomen
complex - een combinatie van bloemen- en vruchtengeuren
fruitig - een geurindruk van rijp fruit, komt vooral voor bij jonge kwaliteitswijnen
geparfumeerd - vrij zware geurigheid die o.a. Duitse wijnen, Elzassers en wijnen van de Cótes du Nuits vertonen
kruidig - aan kruiden en specerijen, herinnerende geurigheid die vooral eigen is aan wijnen van de Cótes du Rhone, wijnen van de traminer- en gewürztraminerdruif en muskaatdruiven
kurk - onaangename, muffe geur, die veroorzaakt wordt door een bepaalde schimmel in de kurk; komt zelden voor
zwavelig - ietwat scherpe zwavelgeur die men soms ruikt bij het ontkurken van vooral goedkope witte wijnen met enig zoetgehalte. Deze zijn met zwavel behandeld ter voorkoming van nagisting.
Zwaveligheid vervliegt meestal als men de fles 20 minuten geopend laat staan.
Vele kwaliteitswijnen schenken geurindrukken die doen denken aan bepaalde soorten fruit, bloemen, noten, zelfs paddestoelen of stenen.
Bekende voorbeelden hiervan zijn: Pomerol (truffels), Meursault (hazelnoten), Corton-Charlemagne (kaneel), Vosne-Romanée (viooltjes, kersen), St-Emilion (vuursteen), Morgon (kersen, bittere amandelen), Bourgueil (frambozen), grote moezelwijnen (reseda, meidoorn), fino sherry (amandelen), manzanillasherry (kamillen).
Bij aandachtig proeven van wijn zal men zelf vele nieuwe voorbeelden vinden.

De Smaak proeven De Smaak
- De smaak in de mond bevestigt de indrukken van de neus.
- De proever neemt een stevige slok (geen teugje!) en laat deze door de hele mond gaan.
- Nu verraadt zich de "body" of beoordeling vinositeit.
- Is de wijn genereus of mager, "wrang" door tannine zoals jonge rode wijn betaamt?
- Krachteloos en vlak of evenwichtig van zuurgraad?
afdronk - nasmaak van de wijn
belegen - rijpe, harmonische smaak van rijpe wijn
body - krachtige smaakindruk van een wijn met veel vaste stoffen en een evenredig hoog alcoholgehalte extra brut - lett. "onbewerkt" smaakaanduiding voor een volkomen droge champagne waaraan geen of zeer weinig zoet is toegevoegd
cassé - lett. "gebroken" wijn die aan ouderdomszwakte is overleden, ongeveer hetzelfde als doorgeslagen
corps - lett. "lichaam" ongeveer hetzelfde als body
coup de fusil - lett. "geweerschot" licht bittere nasmaak die aan twee op elkaar geslagen vuurstenen doet denken
demi-sec – halfdroog
doorgeslagen of omgeslagen: wijn die door te grote ouderdom dun en waterig is geworden
droog - aanduiding voor wijnen die geen zoet bevatten
dry - lett. "droog" Engelse term vooral gebruikt voor vermout, sherry en champagne
eerlijk - wijn die zich geeft zoals hij is, en die men niet getracht heeft door paalde kunstgrepen mooier te laten lijken
elegant - sierlijk, wijn zonder enige hardheid of stroefhéid, niet koppig, maar harmonieus
finesse - de indruk van mooi afgewerkte
fluwelig - zachtstrelend van smaak
foxy - lett. "vosachtig" bepaalde "wilde" en onafgewerkte smaak, vooral gebruikt voor wijnen uit de oostelijke staten van de VS, en afkomstig van bepaalde hybride-wijnstokken

- lett. "frisheid" aangename, frisse smaakindruk vooral van jonge wijnen, veroorzaakt door hun zuurgehalte
fris - wijnen met fraicheur
fruitig - smaak die aan vers fruit, vooral druiven, doet denken zeer
gecorseerd - stevig, met veel corps
genereus - met een hoog alcoholgehalte, dat in harmonie is met andere eigenschappen van de wijn
glad - alle eigenschappen vormen een voor harmonisch geheel
hard - het zuurgehalte is (nog) té hoog
harmonisch - alle bestanddelen van smaak, geur, bouquet, alcohol, zuren, enz. vormen een eenheid
herb - lett. "wrang" Duitse term voor een droge wijn met een hoog gehalte aan zuren
koppig - wijn die door een hoog alcoholgehalte, in combinatie met nog enkele aromabestanddelen (bijv. zoet of koolzuur) naar het hoofd stijgt
licht - wijn die zonder slap of dun te zijn toch een aangename lichte smaakindruk geeft liefelijk - zachte, makkelijk drinkbare wijn met niet te hoog alcoholgehalte
liquoreux - lett. "ikeurachtig" aanduiding voor zeer zoete wijnen
moellieux - lett. "ergachtig" aanduiding voor wijn met een zachte enigszins zoete smaak, in tegenstelling tot fris of droog
mollig - zacht, enigszins zoet
olieachtig - eigenschap van wijnen met hoog glycerinegehalte, waardoor zij in druppels aan het glas blijven kleven "wenen" en een zachte, maar niettemin stevige indruk op de smaak geven.
glycerine is de oorzaak van het ontstaan van de zogenoemde kerkenraamen aan de wanden van het glas.
onctueux – olieachtig
plat - wijn met een te laag zuurgehalte
rassig - (lett. 'met ras') Duitse term voor wijnen waaraan men hun goede afkomst proeft
robuust - krachtig, stevig, meestal jong
rond - ongeveer hetzelfde als glad
rijp - wijn, die zijn hoogste graad van ontwikkeling heeft bereikt
sappig - wijn die in de mond een indruk van sappig fruit geeft
scherp - te hoog zuurgehalte
schraal - te laag gehalte aan glycerine
soepel - zachte wijnen die men toch allerminst zoet,mag noemen
stroef - een te hoog looizuurgehalte
spritzig - (lett. prikkelend) Duitse term voor wijnen die een zeer licht koolzuurgehalte hebben door nagisting op fles
staartje - de smaakindruk die na het doorslikken van de wijn lang in de mond blijft hangen
stahlig - (lett. 'sterk als staal') Duitse term voor krachtige, robuuste wijnen
terroir - (lett. 'grond') smaak die aan steen en aarde doet denken
vlezig - wijn met veel body of corps en delen), iets te weinig spiritualiteit (alcohol)
vol - wijn die als het ware de mond vult
vurig - hoog alcoholgehalte
vuursteensmaak - lichtbittere nasmaak, die doet denken aan twee op elkaar geslagen vuurstenen
vulkaantje - lichtbittere nasmaak die kenmerkend is voor wijnen van vulkanische bodem
wrang - een te hoog looizuurgehalte, oude wijn eigenschap van vele jonge rode wijnen, die met de jaren verdwijnt
zacht - laag zuurgehalte
zwaar - een hoog gehalte aan vaste stoffen en alcohol

De AfdronkDe Afdronk
D
e proever laat voorzichtig wat lucht in zijn met wijn gevulde mond toe.
- Door de warmte komen de vluchtige bestanddelen vrij en stijgen via de achterzijde van de mond op naar de neusholte.
- Zo kan hij een indruk van de smaak na het doorslikken (of uitspuwen) maken:
Hoe kort of lang blijft een "afdronk" in de mond achter?

Kelderboek
Pagina’s van het Weinschenker-kelderboek leveren wij op wens bij de bestelling
De geleverde wijnen zijn dan reeds perfect aangegeven.
Ook houden wij op wens van de klant gratis een kelderboek bij.
Inclusieve alle in de kelder aanwezige wijnen (ook van andere leveranten dan De Weinschenker).
Ieder ½ half jaar woord in afspraak de keldervoorraad bijgewerkt. Weinschenker Kelderboek
Steekwoorden:
achtergrond
afdronk
afspraak
bestelling
charme
De Afdronk
De Geur
De Kleur
De Smaak
eerste aanwijzing
glashelder
gratis
Kelderboek
keldervoorraad
krachtige kleur
leveranten
opvallend diep
purperkleurig
rijpe ouderdom
slecht teken
steenrood
weerschijn
Weinschenker


Het is aan de tijd goede* wijn te drinken
(* De Weinschenker)
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker2004